Ga naar de inhoud

Cookies

Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Project Lembeke, nieuwbouw kunstzolder.be

Nieuwbouwproject kunstzolder.be
Kerkstraat
Lembeke, Oost-Vlaanderen

Internetgalerij kunstzolder.be ging in januari 2013 in zee met architect Jens Van Zele voor een energiezuinig gebouw in Lembeke (nabij Eeklo). De architect trok resoluut de milieuvriendelijke kaart en koos voor Recticel Insulation en VMZINC als projectpartners. Verhoye-Dult, VMZINC at WORK-installateur en erkend Recticel Insulation plaatser, zorgde voor de uitvoering. Het ontwerp liet geen centimeter onbenut en is zonder meer een groen project om mee uit te pakken: van duurzame isolatietechnieken en natuurlijke materialen over een warmtepomp, zonneboiler en ventilatiesysteem tot een slimme oriëntatie en zonneschermen. Het resultaat? Een prachtig gebouw en een inspirerend voorbeeld voor mensen met energiezuinige bouwplannen.

Enkele resultaten:

  • Energieprestaties: 32 KWh/m² (op jaarbasis)
  • K-peil: 31
  • E-peil: 42

Partners: Recticel Insulation en VMZINC
Van Zele koos Recticel Insulation als isolatiepartner om twee redenen: niet alleen paste de bijzonder lage lambda-waarde perfect bij de energiedoelen, ook de reputatie van Recticel en haar producten gaven de doorslag. Daarnaast sprak een zinkgevel de architect meteen aan. Het is een natuurlijk materiaal met een unieke look en feel, die bovendien heel goed gerecycleerd kan worden en weinig energie vergt bij productie. De keuze voor VMZINC was dan ook een evidentie.

Recticel: drie platen, één bouwschil
De woning werd van boven tot onder voorzien van Recticel Insulation isolatie en dat bood heel wat extra voordelen. De Powerdeck F-platdakisolatie maakte de luchtdichte bouwschil compleet: de goede stabiliteit is hier cruciaal voor, zowel de beloopbaarheid als de groene technologieën (zonneboiler en later zonnepanelen) die op het dak geïnstalleerd werden.

“De harde Eurofloor vloerisolatie biedt aanzienlijk meer drukweerstand, en dus meer stabiliteit. Voor de buitengevels was Powerwall® isolatie dan weer ideaal. De relatief dunne plaat bood maximale isolatie in de beschikbare ruimte. En de plaatsing verliep erg vlot, dankzij het tand-en-groefkliksysteem aan de vier zijden van de platen. Powerwall® isolatie van Recticel Insulation maakt samen met VMZINC-gevelafwerking deel uit van het Isofinish®-concept voor buitengevelisolatie.”
— Jens Van Zele, Architect

VMZINC: unieke look en feel
VMZINC nam de gevelbekleding voor zijn rekening. Het bedrijf werkte met een staande naad om een exclusief en tijdloos patroon te creëren. De vaklui bouwden een bevestigingssysteem tegen de Powerwall® buitengevelisolatie en hingen daaraan de gevelbekleding op. Een gevel in zink heeft veel voordelen: een unieke uitstraling, een duurzame en waterdichte bouwmethode en makkelijk onderhoud.

“Een zinken gevel is een buitenbeentje in ons stadsbeeld, maar toch merken we dat veel mensen zich erdoor aangesproken voelen. Tel daarbij op dat zo’n gevel met minimaal onderhoud ongeveer 80 jaar meegaat én erg milieuvriendelijk is, dan is de knoop snel doorgehakt.”
— Michel de Caluwé, VMZINC:

Bouwheer:
Kunstzolder.be

Architect:
Jens Van Zele Architectuur, Lembeke (BE)

Aannemer:
Verhoye-Dult

Vragen? Of advies nodig?

Neem contact op