Ga naar de inhoud

Cookies

Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Project Spiere, renovatie particuliere woning

Renovatieproject particuliere woning
Spiere, West-Vlaanderen

Het architecturale concept
De vrijstaande, gedeeltelijk onderkelderde woning in Spiere dateert van circa 1900 en is opgetrokken met een volstenen muur. De structuur was technisch nog in goede staat, maar het dak en de muren waren niet geïsoleerd. Hierdoor waren er serieuze problemen met opstijgend vocht en schimmelvorming als gevolg van koudebruggen. Zowel esthetisch als energetisch drong een grondige renovatie zich op.

De opdrachtgever wilde een aantal authentieke elementen absoluut behouden; meer bepaald de mooie gewelven, de aangename hoogte van de ruimtes op het gelijkvloers en het volume van de mansarde. Een isolatie langs de binnenzijde was dus niet geen optie. Verder drong hij aan op een duurzame renovatie om het volume extra in de verf te zetten. In samenspraak met de architect viel de keuze op het Isofinish®-concept met Koramic Plato tegelpannen voor het dak en Façatile kleipannen voor de gevel. Deze pannen van Wienerberger sluiten immers naadloos op elkaar aan, zodat de gevel de indruk zal wekken zich tot een dakvorm te plooien. Een extra voordeel is dat de dakwerker de complete afwerking op zich kan nemen, wat zowel het budget als de timing ten goede komt.

Het energetische concept
Om tot een lage-energie-renovatie te komen werden volgende isolatiepakketten vastgelegd. Op de draagconstructie van het dak werd 20 cm Powerroof isolatie (2 lagen van 10 cm) geplaatst, een systeem van harde platen in TAUfoam by Recticel met een verbeterd brandgedrag. Het sarkingdak werd afgewerkt met kleidakpannen. De wanden werden geïsoleerd met 20 cm Powerwall®; deze isolatie werd geschrankt geplaatst in twee lagen van 10 cm tot achter het houten regelwerk. Hierop werden de Façatile kleipannen bevestigd om koudebruggen te bannen. De combinatie van deze twee isolerende en brandveilige isolatieproducten garandeert een doorlopend isolatieschild over de volledige woning.

Meer info:
www.allesoverdebouwschil.be 

Architect/bouwheer:
Cyndie Hanssens, Spiere (BE)

Aannemer:
Tom Stockman, Menen (BE)

Vragen? Of advies nodig?

Neem contact op